Scandal pe tema oamenilor străzii care și-au făcut cuib în inima unui cartier zălăuan

 

Punctul termic nr.9 din Zalău a dat în clocot

Transformarea Punctului Termic nr. 9 (PT9) în centru de adăpostire a persoanelor care nu au un acoperiș deasupra capului a adus locuitorii zonei în pragul disperării. Acest PT a fost scos din concesiunea Uzinei Electrice și  trecut în administrarea Directiei de Asistenta Socială Comunitară pentru o perioadă limitată, până în 2020.

Această clădire se află pe strada Kiss Karoly, lângă Adăpostul de Noapte și, prin investiția municipalității, se dorește oarecum, o extindere a acestui adăpost, prin folosirea spațiilor din acest Punct cu destinație de adăpost. Municipalitatea a luat în calcul și o altă destinație a Punctului, aceea de adăpost pentru persoanele care sunt victime ale violenței în familie. Deși, în esență, investiția este una justificată și necesară, ea a încins spiritele și a ascuțit armele locuitorilor din zonă care, extrem de supărați, sunt hotărâți să oprească această investiție și să scape cu orice preț de oamenii străzii care le-au transformat cartierul, așa după cum spun, în “ghetou”.

Peste 1.000 de locatari ai blocurilor sunt cu nervii la pământ și nu mai știu ce să mai facă din cauza faptului că zona este frecventată, zi și noapte, de „aurolaci”, de oameni fără adăpost, aflați aproape mereu sub influența băuturilor alcoolice, agresivi, unii dintre ei, cu un comportament care – spun oamenii care locuiesc acolo- pune în pericol siguranța cetățenilor, a copiilor care locuiesc și învață la școala ori grădinița din imediata vecinătate. Un grup de locatari s-a prezentat la Primăria Zalău și, la finalul ședinței, discuția s-a încins de față cu primarul Ionel Ciunt, viceprimarul Teodor Bălăjel și consilierii locali rămași în sală. Reamintim faptul că Proiectul de Hotărâre de transformare/reabilitare a PT9, proiect votat în august 2016, a fost întocmit în baza unui referat în care a fost prezentată noua destinaţie a acestui spaţiu, nefuncţional în acest moment.

Astfel, în clădirea în care a funcţionat acest PT, au început lucrările de amenajare a unui adăpost dotat corespunzător, spaţiu ce va cuprinde şase dormitoare pentru trei, două respectiv o persoană, două grupuri sanitare pentru femei şi două pentru bărbaţi, două săli de mese, un mic cabinet medical dar şi o cabină pentru pază. Toate aceste spaţii vor fi compartimentate şi dotate corespunzător astfel încât să asigure condiţii optime persoanelor aflate în nevoie, care vor apela, mai ales în perioada anotimpurilor friguroase, la acest nou adăpost. Valoarea totală a investiţiei este de 1.573.000 lei (aproximativ 354.000 euro). Spațiul ar putea fi folosit și ca adăpost pentru persoanele care au de suferit în urma actelor de violență în familie, o destinație pe care cei care locuiesc în zonă o găsesc mult mai potrivită și mai puțin nocivă pentru cartierul lor.

 „Ne-am săturat, cartierul nostru este un ghetou!”

Teodor Farcaș, unul dintre liderii celor care locuiesc în această zonă, spune că oamenii sunt în pragul disperării. Intenția autorităților de a reface această clădire aflată în apropierea Adăpostului de Noapte reprezintă cea mai neagră perspectivă pentru blocurile de locuințe de aici. „Nu știm ce să mai facem. Nu este zi ori noapte în care să nu sunăm la Poliție, la Locală, la Primărie, la Pompieri sau Jandarmi. Oamenii ăștia umblă și înjură ca la ușa cortului, își fac nevoile, își expun părțile intime în fața femeilor și a copiilor noștri, poate că unii nu o fac intenționat, însă acesta este rezultatul, asta vedem, asta văd copiii.

De astfel de imagini au parte cei care locuiesc aici. Noi nu ne mai putem trimite copiii sau nepoții la școală sau la grădiniță în siguranță. În zonă este și catedrala, dar și Kaufland, sunt zone foarte intens circulate de zălăuani, acești oameni ai străzii ne-au transformat cartierul într-un adevărat ghetou. Perspectiva de a se construi acest centru în clădirea punctului termic este pentru noi, un adevărat dezastru. Destul avem de suportat tot ce iese și intră în Adăpostul vechi.Noi nu spunem să-i mutăm pe acești oameni în alt cartier, pentru că nu am făcut nimic. Nu putem să ne scăpăm noi de ei și să-i facem pe alții să sufere. Însă trebuie găsită o soluție de municipalitate, cu acești bani se putea construi un spațiu cu totul nou într-o altă zonă, mai potrivită, oricum mai departe de centru și mai lipsită de pericole pentru riverani. Nu putem accepta așa ceva și nimeni nu ne bagă în seamă”. Au mai luat cuvântul și alți locatari, care au susținut întru totul cele spuse de reprezentantul lor.

Primarul Ionel Ciunt: “Sunt și ei, ai noștri. Ce să facem cu ei? Trebuie să avem răbdare și să alegem cea mai bună variantă.”

Primarul municipiului Zalău a ascultat expunerile și problemele locuitorilor din zonă. Edilul a îndemnat la răbdare și înțelegere, asigurându-i pe oameni că este pe deplin conștient de ceea ce se întâmplă acolo în fiecare zi, și că va încerca, împreună cu consilierii locali și cu viceprimarii, să găsească o soluție din care cât mai puțină lume să sufere. “Vă înțeleg revolta și nu e nevoie să insistați cu exemple, pentru că știu perfect ce se petrece acolo. Spuneți-mi, ce vreți să le fac? Sunt oameni și ei, așa cum sunt, aparțin comunității noastre. Vrem, nu vrem, fac parte din orașul ăsta, ce vreți să le facem, noi, cei din Primărie? Nu-i putem lăsa să doarmă iarna sau vara sub cerul liber sau să zacă ziua în amiaza mare prin parcuri sau în alte locuri publice. Oamenii ăștia au nevoie, până vom reuși să-i integrăm și din punct de vedere social, de un acoperiș deasupra capului și poate și o farfurie cu mâncare.

Avem câteva idei și vom încerca, în viitorul apropiat, să alegem altă variantă și să ferim acest cartier de prezența acestor oameni, însă nu putem face asta de pe o zi pe alta. Așa cum și noi vă înțelegem problema așa, și dumneavoastră trebuie să aveți răbdare pentru ca noi să găsim o soluție bună”, a spus edilul zălăuan. Au fost aduse în discuție mai multe idei, una fiind o nouă construcție ridicată în viitor, pe locul pe care a fost clădirea unei școli din Valea Miții, iar altă variantă ar putea fi aceea ca adăpostul să fie mutat undeva în zona în care Uzina Electrică avea clădirile administrative însă, firește, nicina din aceste soluții nu a putut fi adoptată pe loc.

Fapt pentru care lucrările de transformare a PT9 în adăpost pentru persoanele cu probleme vor continua, spre disperarea celor peste 250 de familii din zonă care nu mai știu ce să facă din cauza acestor oameni ai străzii care s-au liput de această zonă, oameni care din diferite motive, din vina lor dar și din vina societății, au ajuns în această situație dramatică. Viceprimarul Teodor Bălăjel le-a spus celor prezenți că o parte din oamenii străzii au fost, cât de cât, integrați sau s-a încercat acest lucru, în unele cazuri cu succes. O parte dintre acești oameni muncesc, însă nu au un spațiu unde să doarmă sau să se spele. Situația este, de departe, una extrem de dificilă atât pentru municipalitate, cât și pentru zălăuanii care locuiesc în această zonă, însă, cu siguranță, soluțiile pot fi găsite dacă există bunăvoință, răbdare și înțelegere de ambele părți.

 

 

3 Thoughts to “Scandal pe tema oamenilor străzii care și-au făcut cuib în inima unui cartier zălăuan”

  1. Tăunu

    Nu vă lăsaţi, primăria a cedat când a fost să se facă cimitir în Dâmbu Morii. Oare numa bogătanii ăia de acolo contează ? Nu vă lăsaţi !

  2. Anonim

    tot la presiunile din presa (in special acest cotidian) s-a reusit sa se renunte la monstrul acela de cimitir. aici e o problema mai delicata….trebuie ajutati cumva si amaratii aia, nu i putem lasa in strada s ai vedem zi si noapte

  3. Alfaman

    Politicienii au grija de oamenii strazii fiindca ii uneste un singur cuvant: paraziti(ambele categorii papand aiurea banii din buget).

Leave a Comment